Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat Amazon snel naar Nederland komt. Er zijn zoveel aanwijzingen dat Amazon naar Nederland komt dat het enorm onwaarschijnlijk is dat Amazon niet snel naar Nederland komt. Wat betekent het eigenlijk voor de Nederlandse retailers en merken dat Amazon naar Nederland komt?

Alles op 1 plek: 150.000.000 producten

Als Amazon naar Nederland komt, betreedt een enorme e-commerce speler het land. In Europa bestaat het assortiment van Amazon uit meer dan 150.000.000 producten (zeer conservatieve schatting). Ik verwacht dat Amazon direct een heel groot deel van dit assortiment ook in Nederland gaat aanbieden. Daardoor wordt het direct de webshop met veruit het grootste aanbod van Nederland.

De consument kiest voor Amazon

De consument heeft graag wat te kiezen. Waarom zou hij genoegen nemen met een aanbod van 3 televisies als er op internet 100 televisies staan? Waarom zou hij kiezen uit 10 banken als er op internet 1000 staan? Waarom zou hij naar webshop met 20.000.000 producten gaan als ik ook naar een webshop met 200.000.000 producten kan gaan?

Omdat Amazon het grootste aanbod heeft, zal de consument vaak op Amazon komen. En als je eenmaal gewend bent aan Amazon, dan ben je snel fan. En als je fan bent, blijf je terugkomen! Amazon zal dus veel trouwe klanten (fans) krijgen.

100.000 extra concurrenten

Het grootst e-commerce platform van de wereld verkoopt zelf veel producten. Maar daarnaast heeft het ook een “marktplaats-functie”. Externe verkopers kunnen via het Amazon-platform zelf hun producten verkopen. In Europa bieden 10.000-en bedrijven producten aan via Amazon.

Lees meer over de verschillen tussen 3rd party en 1st party verkopers op Amazon

Zodra Amazon de poort naar Nederland opent, kunnen al deze externe verkopers gemakkelijk de Nederlandse markt betreden. Ze hoeven alleen de teksten te (laten) vertalen. Een kleine stap.
Deze aanbieders verkopen van alles. Van de bekende A-merken tot goedkope troep uit China. Dus waarschijnlijk worden de producten die jij aanbiedt ook al aangeboden op Amazon. Verkoop jij niet via Amazon? Dan doet een (buitenlandse) concurrent dat waarschijnlijk wel.

We slaan Google over

Niet meer Googelen, maar direct naar Amazon. Dat kan zomaar eens de nabije toekomst zijn. Ja: dat klinkt misschien gek, maar toch is het minder gek dan vaak gedacht wordt. Waarom zou ik nog Google afstruinen als ik weet dat ik slaag bij Amazon? In Amerika is deze trend al duidelijk zichtbaar.

Kopers beginnen op Amazon. Verkoop je daar niet? Dan zullen veel consumenten je producten sowieso niet kopen. Zij zoeken namelijk binnen Amazon, dus daar moet je gevonden worden.

Amazon in je voordeel gebruiken?

Amazon biedt ook enorme kansen! Wil je profiteren van Amazon en kan je daarbij professionele ondersteuning gebruiken? Wil je als merk (meer) verkopen op Amazon? Vul dan het contactformulier in en vraag een strategiesessie aan met een Amazon expert!