Amazon gaat zich vanuit Duitsland ook op Nederland en Vlaanderen richten. Nederlandstalige bezoekers van Amazon.de kunnen nu gebruik maken van Nederlandse navigatie en Nederlandse klantenservice met ondersteuning via telefoon en e-mail.

Amazon de in het Nederlands

In de eerste fase zijn er al miljoenen vertaalde productnamen beschikbaar in het Nederlands. De komende tijd zullen er nog meer vertaalde pagina’s en functies worden toegevoegd.

Kenners hielden steeds rekening met een Nederlandse invasie van Amazon, maar tot dusverre bleven de inspanningen beperkt tot de verkoop van e-books. Via het Nederlandse domein kunnen geen andere artikelen en zelfs geen fysieke boeken worden besteld.

De vertaalde site lijkt nog altijd niet te wijzen op een zeer actieve rol van Amazon op de Nederlandse markt, eerder op ondersteuning van reeds bestaande Nederlandstalige klanten.

Cor Molenaar, deeltijd hoogleraar bij de vakgroep Bedrijfskunde van RSM/ErasmusUniversiteit te Rotterdam, voorspelde de komst van Amazon naar Nederland al langere tijd. “Ik zie het als een eerste stap, maar ik denk niet dat Coolblue of bol.com hier wakker van hoeven te liggen. De prijzen zijn concurrerend, maar echt niet lager. Het is wel zo dat Amazon een breed aanbod heeft.”

Amazon heeft geen grote vertegenwoordiging in Nederland. Het kantoor van Amazon in Rijswijk richt zich voornamelijk op Amazon Web Services. Amazon heeft momenteel ook geen distributiecentra in Nederland. Wel nadert Amazon steeds dichter de Nederlandse grens. Zo wordt volgend jaar een eerste dc in Winsen in Nedersaksen geopend.

Amazon heeft naar verluidt ook naar andere locaties in Noord Duitsland gekeken, waaronder Bremen en Hannover. Maar in Winsen kan Amazon beschikken over 70.000 vierkante meter magazijnruimte. Het dc, dat vermoedelijk september 2017 wordt geopend, zal 1500 nieuwe banen opleveren.

Andere Amazon dc’s die relatief dicht bij de Nederlandse grens liggen zijn Rheinberg en Werne.

Molenaar denkt wel dat dat Amazon ook in Nederland een dc zal vestigen. “Ik was laatst in Sittard, waar heel geheimzinnig werd gedaan over de huurder van een groot magazijn. Als Amazon kiest voor fysieke aanwezigheid in Nederland, moet je toch al gauw aan die regio denken.”

Wat Amazon er zelf over zegt

“Als Nederlandstalige klant kun je nu genieten van een verbeterde winkelervaring op Amazon.de door je voorkeurstaal te wijzigen van het Duits naar het Nederlands. Je kunt browsen en winkelen door gebruik te maken van een uitgebreid aanbod aan vertaalde product pagina’s op Amazon.de. Daarnaast bieden we ook andere handige secties van de site in het Nederlands aan, zoals bijvoorbeeld Je account. Deze nieuwe service toont de site navigatie in het Nederlands, en biedt een Nederlandstalige klantenservice die je per e-mail en telefoon te hulp staat. Daarnaast kun je nu ook bestel- en bezorgbevestigingen in het Nederlands ontvangen.
We blijven de Nederlandstalige versie van Amazon.de voor klanten continu verbeteren. Hoewel we veel van onze functies in het Nederlands aanbieden, zijn er toch soms functies of berichten op de site die momenteel nog niet in het Nederlands beschikbaar zijn. Als je een probleem tegenkomt dat je niet zelf kunt oplossen, kun je hier contact opnemen met onze Nederlandstalige klantenservice.
De Nederlandstalige winkelversie van Amazon.de wordt alleen voor jouw gemak gemaakt. De Duitse versie van Amazon.de blijft bepalend.”

Met dank aan Amazon & Emerce.