Wekenlang heb je gezwoegd en dan is het zover. Je nieuwe product staat op Amazon. Tijd voor een feestje want met een potentieel bereik van 300 miljoen bezoekers in Europa is de omzetpotentie gigantisch! Je wacht in spanning op de eerste verkopen want die zullen wel snel volgen toch? Na een aantal dagen bekijk je de verkoopcijfers en zie je dat je product precies 0 keer is verkocht. Je vraagt je af: wat is hier aan de hand?

Het cold start problem op Amazon

Je product heeft te maken met het zogenoemde cold start problem. Verderop leg ik dit probleem verder uit maar om dit goed te snappen heb je de volgende basiskennis over Amazon nodig:

  • Bij Amazon staan klanten op nummer 1;
  • Vrijwel alle verkopen op Amazon starten met een zoekopdracht;
  • Het algoritme van Amazon toont de zoekresultaten die het best aansluiten bij de zoekopdracht van de bezoeker;
  • Om te bepalen welke zoekresultaten aansluiten bij de zoekopdracht maakt Amazon gebruik van data. Data over verkopen uit het verleden spelen een belangrijk rol bij de volgorde van de zoekresultaten;
  • Niemand (zelfs je collega’s en vrienden niet) gaat 40 pagina’s doorscrollen om vervolgens daar jouw product te vinden.
Amazon Cold Start problem

Waterkoker 2028 op pagina 40 kopen?

Een naald in de hooiberg verstoppen

Stel je nu voor dat op Amazon 200.000.000 producten staan. Jij plaats je product daarbij, waardoor er 200.000.001 producten op Amazon staan. Dat is een enorm aantal en jouw product start helemaal achteraan.

Op het moment dat je een product lanceert, verstop je als het ware een naald in een hooiberg. Hij is onvindbaar en onzichtbaar.

Het Amazon algoritme blijft bezoekers sturen naar producten die verkopen. Het Amazon algoritme stuurt geen bezoekers naar producten die niet verkopen. Nieuwe producten zijn nog nooit gekocht en worden daardoor niet verkocht.

De naald blijft onzichtbaar liggen totdat je actief bezoekers naar je producten trekt, verkopen genereert en positieve reviews krijgt. Je naald komt dan langzaam maar zeker naar boven in de hooiberg. Maar vergis je niet: een naald in een hooiberg naar boven krijgen is hard werken en pas als hij boven is zie je hiervan echte resultaten!

Meer verkopen op Amazon?

Zit jouw product verstopt in de hooiberg? Wil je meer verkopen op Amazon? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.