Regelmatig komen klanten bij mij met problemen die op het eerste gezicht een beetje vreemd zijn. Een klant vroeg mij recent: “Waarom win ik de Buy Box niet, terwijl ik de enige verkoper ben?”. Een interessante vraag en hieronder het antwoord.

Spelen volgens de regels van Amazon

Als je een spel speelt, is het belangrijk om de regels te snappen. Want als je de regels niet snapt, kan je niet winnen. En verkoop je op Amazon? Dan heb je te maken met de Amazon regels! Amazon maakt de regels, niet jij.

Als externe verkoper gebruik je het platform Amazon. Dat betekent dat je je aan de regels van Amazon moet houden. En Amazon heeft een aantal regels waaraan je als externe verkoper moet voldoen, voordat je de Buy Box überhaupt kan winnen.

Om de Buy Box überhaupt te kunnen winnen, moet je eerst aan de voorwaarden voldoen die Amazon stelt. Ben je de enige verkoper maar voldoe je (nog) niet aan de voorwaarden om de Buy Box te winnen? Dan wint niemand de Buy Box.

Voorwaarden om de Buy Box te winnen

Om de Amazon Buy Box te kunnen winnen moet je aan onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Je moet een professioneel verkoopaccount (Professional account) hebben.
  • Je statistieken moeten uitstekend zijn. Statistieken zoals: order defect rate, cancellation rate, late shipment rate en andere statistieken over klanttevredenheid zijn erg belangrijk. Hoe beter deze statistieken zijn, hoe groter de kans dat je de Buy Box wint. Zijn deze statistieken onder de normen/eisen van Amazon? Dan laat Amazon je de Buy Box simpelweg niet winnen.
  • Verkoophistorie. Om te bepalen of je statistieken goed genoeg zijn, heb je een bepaalde verkoophistorie nodig. Het aantal verkopen dat nodig is, verschilt per categorie.

Naast deze voorwaarden weten we dat Amazon prijzen altijd enorm belangrijk vindt. Hanteer je een prijs die hoger is dan dat Amazon reëel vindt? Dan kan Amazon bepalen om geen Buy Box te tonen ondanks dat je de enige verkoper bent.

De Buy Box winnen als nieuwe verkoper

Als nieuwe verkoper heb je nog geen verkoophistorie en zonder deze historie kan Amazon niet bepalen of jouw statistieken uitstekend zijn. Dus ook als je de enige verkoper bent, heb je geen garantie op de Buy Box.

Zorg er als nieuwe verkoper dus voor dat je prijzen goed zijn, je een aantal verkopen realiseert, en dat de kopers 100% tevreden zijn. Heb je genoeg verkopen en zijn je statistieken in orde? Dan kan Amazon je de Buy Box laten winnen!