Moet bol.com bang zijn voor Amazon?

Amazon heeft zijn Duitse website deels vertaalt naar het Nederlands, maar wat betekent dat? De vertaling is slecht uitgevoerd en is echt maar beperkt. Een echt serieuze stap om de Nederlandse markt te betreden kan je het dus niet noemen. Maar toch.. het is weer een stap naar de Nederlandse consument. Moet Bol.com bang worden van Amazon?

Olietanker vs Jacht

Stel je eens voor: je bent eigenaar van een fantastisch jacht. Hij is maar liefst 30 meter lang, je hebt een enorm personeelsbestand en je boot behoort tot de grootste van Nederland. Je geniet van het leven en de toekomst ziet er goed uit. Maar dan hoor je op een dag ineens dat er een gigantische buitenlandse olietanker jouw kant opkomt. Deze olietanker is 10x zo lang, heeft nog veel meer personeel en wil varen, precies waar jij vaart. Word je dan een beetje bang?

En stel je nu eens voor dat het fantastische jacht, eigenlijk een groot Nederlandse e-commerce platform voorstelt. Stel je voor dat het jacht Bol.com voorstelt. En stel je eens voor dat de grote olietanker, een groot internationaal e-commerce platform voorstelt. Stel je voor dat de olietanker Amazon is. Moet Bol.com dan bang zijn voor Amazon?

Bol versus Amazon

Bol.com is één van Nederlands grootste e-commerce partijen. Maar hoe verhoudt het zich t.o.v. Amazon? Hieronder enkele cijfers.

Bol.comAmazon
Omzet900 miljoen107 miljard (2015)
Winst0 (verlies)596 miljoen (2015)
Personeelsbestand1000165.000

Ja, Bol.com mag bang zijn

Gigantische olietankers stoppen niet voor jachten van 30 meter lang. Amazon stopt niet voor Bol.com. Als Amazon naar Nederland wil, kan Bol.com dat niet tegenhouden. Bol.com mag dus best een beetje bang worden voor Amazon. Want de olietanker komt in beweging, en zodra een olietanker zijn snelheid heeft is hij niet meer te stoppen.

Bronnen:
Emerce
Fd.nl
Retailnews.nl
Amazon jaarverslag