Ben je eigenaar van een kledingmerk en wil je kleding verkopen op Amazon? Dat kan! Lees in dit blogartikel hoe je dat doet en waar je rekening mee dient te houden.

Kleding verkopen op Amazon: een restricted category

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat Amazon bepaalt wat er wél en niet op hun website komt. Kleding verkopen via Amazon is niet iets waar je “recht” op hebt.

Om je kleding via Amazon te kunnen verkopen heb je toestemming nodig van Amazon. Kleding is namelijk een “restricted category”. Een “restricted category” houdt in dat je alleen producten in deze categorie mag verkopen als Amazon je daarvoor vooraf toegang heeft gegeven.

Kleding verkopen op Amazon - Amazon Expert

Toegang aan Amazon vragen

Na het aanmaken van een verkoopaccount is de eerste stap een verzoek indienen bij Amazon om kleding te mogen verkopen. Volg hiervoor de volgende stappen:

Voorwaarden om Kleding te verkopen op Amazon

Om kleding te kunnen verkopen op Amazon, dien jij als verkoper aan de volgende voorwaarden van Amazon te voldoen:

  • Je moet een professioneel verkoopaccount hebben;
  • Je moet meer dan 1 product in de categorie “Kleding” aanbieden;
  • Je moet een retouradres hebben in het land waar je de kleding aanbiedt;
  • Je moet klantenservice kunnen bieden in de taal van het land waarin je verkoopt.

Amazon Expert tip: Aan de eerste 2 vereisten kan je makkelijk voldoen. Maar misschien lijkt het moeilijk om aan de laatste 2 vereisten te voldoen. Geen nood: Amazon helpt je hierbij. Als je FBA gebruikt regelt Amazon namelijk de retouren (punt 3) en de klantenservice (punt 4). Zo kan je dus eenvoudig aan alle vereisten van Amazon voldoen.

Voorwaarden voor producten

Naast dat je als verkoper aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, moet ook de kleding die je wilt aanbieden aan bepaalde eisen van Amazon voldoen.

  • Alle producten moeten bedoelt zijn voor verkoop binnen de EU en moeten voldoen aan alle wetgeving, zowel de EU-wetgeving als de wetgeving van het land waarin je de kleding aanbiedt;
  • Elk product dient een geregistreerde barcode (unique identifier) te hebben.

Amazon Expert tip: Heeft het product dat je wilt aanbieden geen geregistreerde barcode? Dan kan je bij Amazon een uitzondering aanvragen. Ben je eigenaar van het merk en heb je het Brand Registry Program succesvol doorlopen? Dan kan je producten van jouw merk zonder barcode verkopen.

Toestemming vragen aan Amazon

Voldoe je aan alle eisen van Amazon? Dan kan je toestemming vragen om kleding te verkopen. Amazon kan je aanvraag direct goedkeuren of nog meer informatie aanvragen.

Plaats je producten online

Heeft Amazon je aanvraag goedgekeurd? Dan kan je kleding verkopen op Amazon. Plaats je catalogus online en de verkoop kan beginnen!

Ondersteuning nodig bij verkopen op Amazon?

Amazon biedt enorme kansen! Wil je profiteren van Amazon en kan je daarbij professionele ondersteuning gebruiken? Wil je als merk (meer) verkopen op Amazon? Vul dan het contactformulier in en vraag een strategiesessie aan met een Amazon marketing expert!